Vitamin kur

VITAMINER KLARER SPORTSSKADER

Jeg har her i klinikken på SenZone gode erfaringer med en vitaminkur, som består af fedtsyrer, fx fiske olie og vitaminerne A, B6, C og E. Plus mineralerne selen og zink. Jeg har set kortere behandlingsforløb blandt flere motions og elitesportsfolk, specielt udøvere af hårde idrætsgrene som løb, roning, fodbold og cykelsport.

Vitaminerne og olien gør, at den udøvende kan være træningsaktiv under behandlingsforløbet og ikke skal holde lange pauser fra deres idræt.

Fx. er smerteniveauet ved en akillessenebetændelse ofte 1-2 ved igangsætning udenkuren efter 4-6 behandlingsgange – men under ”fedtsyre-kuren” fjernes smerten ved igangsætning allerede efter 2-3 behandlinger og idrætsgrene, kan fortsættes.

Når muskler og sener udsættes for overbelastning opstår der skader. Først som små mikroskopiske smårifter i fx. musklernes og senernes til hæftningssteder. Disse første tegn på overbelastning giver en betændelseslignende tilstand, som kaldes inflammation. Inflammationen mærkes som smerter, ømhed, varme, rødme og hævelse.

Hvis overbelastningen fortsætter, kan inflammationen omdannes til en kronisk  betændelse, som virker nedbrydende og en svækkelse af fx. sener og ledbrusk. Det medfører smerter, der tit nødvendiggør lange træningspauser.

Kronisk inflammation er vanskelig at behandle og kræver ofte langvarige pauser, især hvis skaden vedrører sener, da de ikke heler så hurtigt som muskler, fordi blodtilstrømningen er begrænset. Men vitaminkuren har allerede hjulpet mange med sportsskader som tennisalbue, golfalbue, og klassiske løbeskader.

Derudover er ”fedtsyre-kuren”:

  • 100% naturlig
  • Der er ikke bivirkninger
  • Og den kan anvendes forebyggende

Kuren kombineres med laserbehandling og tværmassage i klinikken.

Undersøgelsen viser en Bredvirkning

Tennis-arm eller golf-albue er blot to af mange eksempler på overbelastningsskader med inflammation. Andre kendte problemer er frossen skulder eller betændte achillessener som også indebærer inflammation, og i disse tilfælde viser det sig at fedtsyre-kuren også hjælper. Det viser sig, at den nye behandling ikke nødvendigvis fjerner symptomerne hurtigere end den traditionelle behandling. Til gengæld kan man komme i gang med træningen langt hurtigere i behandlingsforløbet, da smerterne i vævet hurtigere bliver mindre.

Hvordan virker fiskeolier?

Omega 3 og 6 fedtsyrer og vitaminerne i kuren er essentielle/livsvigtige. Omega 3 og 6 fedtsyrer, er fedtsyre som kroppen ikke selv kan danne. De er nødvendige for hjernens udvikling, immunsystemets funktion i kroppen, blodtrykket og elasticiteten i vores blodkar. Omega 3 antages at nedsætte risikoen for eller at lindre mange sygdomme især dem, der involverer inflammation (betændelse og irritation).

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bliver optaget i cellemembran, der omgiver hver eneste kropscelle. Herefter bliver de omdannet efter behov til såkaldte eikosanoider. Det er en stor gruppe af aktive, hormonlignende signalstoffer, der blandet andet omfatter prostaglandiner, leukotriener og tromboxaner. Eikosanoider har mange biologiske virkninger i kroppen.

Omega-6 planteolier bliver omdannet til andre eikosanoider end omega-3 fiskeolier. Omega 3 og 6 fedtsyrer og deres indbyrdes balance er derfor vigtig for forløbet af mange fysiologiske reaktioner i kroppens stofskifte. Som tommelfingerregel gælder, at eikosanoider dannet fra omega-3 olier er mere fordelagtige ved inflammation end eikosanoider fra omega-6 olier, idet de bl.a.:

  • Dæmper inflammation og irritation (virker anti-inflammatorisk, modvirker åreforkalkning, dæmper smerter)
  • Stabiliserer hjerterytmen (lavere risiko for hjerterytmeforstyrrelser)
  • Udvider blodkarrene (blodtrykket falder)
  • Modvirke blodets sammenklumpning (sænker faren for blodpropper)

Søren Mavrogenis, som er fysioterapeuten hos Danmarks Olympiske Komite, har undersøgt ”kurens” effekt og har offentliggjort sine forskningsresultater, der underbygger at kroniske betændelsestilstande kan fjerenes med kuren. Kilde: Physical Therapy in Sport 5 (2004) 194–199